cb511b2c-601e-4656-b291-4ed50664d21f
direct resultaat op de operatiekamer voor en na preservation rhinoplasty
De neuscorrectie van Dominique, tv opnames voor RTL4 De Kliniek

Televisie opnames voor de neuscorrectie van Dominique voor RTL4 'De Kliniek'

De neuscorrectie

De operatie wordt eigenlijk altijd in narcose uitgevoerd en duurt gemiddeld ruim 2 uur waarbij er verschillende operatie technieken gebruikt kunnen worden. Omdat elk mens en elke neus uniek is, is er vrijwel altijd een 'op maat gekozen' operatie nodig. Hiervoor is het van belang dat de chirurg het hele palet van technieken (open, gesloten of sparende techniek) beheerst om het optimale resultaat te bereiken. Het doel is altijd om het uiterlijk van de neus daar waar nodig aan te passen met behoud van zoveel mogelijk structuren zoals de huid, het kraakbeen en/of bot van de neus. Wat ook belangrijk is, is dat de functie van de neus intact moet blijven na een neuscorrectie of in sommige gevallen zelfs beter gemaakt moet worden. Mijn werk en ervaring als KNO-arts in het algemene ziekenhuis komt hier goed van pas om ook de functie van de neus te waarborgen.

Herstel na operatie  
Over het algemeen geldt dat er ongeveer twee weken rust en herstel nodig is om weer toonbaar te zijn. In die periode net na de operatie is de neus gevoelig en wat gezwollen, vaak wisselend verstopt en snotterig met soms wat oud bloed eruit. Er zit in de eerste week of een kapje of alleen pleisters op de neus, geen neus tampons. Rond de ogen kunnen soms blauwe plekken ontstaan. De neus moet dagelijks gespoeld worden met zout water, eventueel met otrivin neusdruppels ter verlichting van verstopping. Ook moet er dan antibiotica en neuszalf worden gebruikt om infecties te voorkomen. Na 1 week vindt er controle plaats met verwijderen van het kapje of de pleisters.

Het gehele herstel na een neuscorrectie duurt veel langer, wel 6-12 maanden en is grotendeels afhankelijk van hoeveel er gedaan is tijdens de operatie om de neus aan te passen. In deze periode kan de neus nog wisselend verstoppen en opzwellen (ook aan de buitenkant), loopneuzen kunnen ontstaan en bijv. allergie klachten verergeren. Over het algemeen voelt de neuspunt nog lang wat verdooft en duurt afname van postoperatieve zwelling in de neuspunt het langst. Als het herstel zonder problemen verloopt zal ook je nieuwe neus gewoon gaan aanvoelen en normaal functioneren.  Heel soms is na 1 jaar een nacorrectie (touch-up) of een aanvullende behandeling of medicatie nodig om bijv. blijvende neusverstopping te verhelpen.

Prijzen
De kosten van een neuscorrectie beginnen vanaf 7000 euro en een revisie neuscorrectie (herstel operatie na eerdere neusoperatie) vanaf 8500 euro.